Followers

Thursday, October 21, 2010

Format Laptop Guna Pendrive

DVD/CD-rom rosak? malas nak cari external DVD/CD-rom? Nak format Netbook? ada cara yang lebih mudah, dengan menggunakan PENDRIVE sahaja.

Keperluan:
*USB Flash Drive (Minimum 4GB)
*Windows 7 or Vista installation files.



 Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menghasilkan bootable Windows 7/Vista drive dalam pendrive.

1. Cucukkan Pendrive dan kosongkan pendrive anda.
2. Buka Command Prompt. Gunakan mana2 cara di bawah untuk buka Command Prompt.
*taip cmd dalam Start menu search box dan tekan Ctrl+ Shift+ Enter.
atau
*klik Start menu > All programs > Accessories, right click atas Command Prompt dan klik run as administrator.
3. Taipkan command yang berikut di dalam command prompt:

mula mula sekali type DISKPART dan tekan enter untuk melihat mesej seperti di bawah.

Seterusnya taipkan command LIST DISK dan catatkan nombor Disk (ex: Disk 1) Pendrive anda. Seperti imej di di bawah, no pendrive saya ialah Disk 1.


4. Seterusnya taipkan semua command di bawah satu demi satu. Di sini saya assume bahawa no disk drive kamu ialah "Disk 1".

SELECT DISK 1
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
FORMAT FS=NTFS
(Mungkin mengambil masa beberapa saat atau minit)
ASSIGN
EXIT

jangan tutup command prompt anda kerana anda memerlukannya sekejap lg, minimizekan sahaja.

5. Seterusnya masukkan CD/DVD windows7/Vista ke dalam rom anda (jika DVD rom anda rosak, sila buat di laptop/PC rakan anda). Dalam gudie ini, saya assume DVD drive anda ialah "D" dan USB drive anda "H", (buka My Computer untuk lebih pasti).
6. Sekarang buka smula command prompt td. taipkan:
D: CD BOOT dan tekan enter. Di mana “D” ialah DVD drive letter anda. 
kemudian taip lagi CD BOOT dan tekan enter untuk melihat mesej di bawah.
7. taip command seterusnya untuk menhasilkan BOOTMGR compatible code dalam pendrive.
BOOTSECT.EXE /NT60 H:
di mana H ialah huruf utk USB drive

8. Copy file windows 7/Vista dari DVD kedalam pendrive.
9. Pendrive skrg sudah bersedia utk digunakan, cuma perlu tukarkan Boot priority dalam BIOS, USB drive diletakkan di ats skali. slmt mencuba..=)

Download Windows 7 Loader (untuk activate windows):
Download Here

19 comments:

  1. huuaaaa... ngntuk ak bace tp 1 pon x msuk kt kepala... hihik...
    kagum2 dgn kehebatan ko..mne ko menuntut ilmu nie?? klu ad pape kt lptop ak, ak anto kt ko jek... maleh den...x reti... smug

    ReplyDelete
  2. kah3.. kaunseling suda..
    erkk.. mmg ko anto kt aku pn kn..

    ReplyDelete
  3. knp dlm list disk xde pun utk usb?

    ReplyDelete
  4. thax!! aku tengah try ni...dah bookmark dulu...nanti klu pape hal jadi@ tak aku komen balik yer...

    ReplyDelete
  5. thaxx!! aku dah try dah n jadi2 guna win 7....hehe....aku nak share entry ni dalam blog aku erk...

    ReplyDelete
  6. belut: mayb pendrive xdetect kot.. sbb akan ade disk utk pendrive.. leh tgk kt size pendrive 2..

    ReplyDelete
  7. salam..

    naper aku wat tak jadi ni kuar
    error:
    could not map drive partition to the associated volume device object:
    access is denied

    balas semula ke :nazhaqimi_85@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. YEOP:
    Sorry for the late reply..

    "naper aku wat tak jadi ni kuar
    error:
    could not map drive partition to the associated volume device object:
    access is denied"

    kalau jadi macam ni, tutup command prompt..right click cmd icon..then run balik as an administrator..ok..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. ok malam nhe... sya nak cuba... klu dpt... thanks bnyk2.. hehehhe

    ReplyDelete
  11. ade num phone x?ni ak nk try dlu..lau nnt jadi pape ak sng2 ak kol je ko..

    ReplyDelete
  12. BOLEH TAK NK TANYA PASAL NI??

    ReplyDelete
    Replies
    1. lpas type cd boot tu dia kuar cannot find the path specified..cmne ye

      Delete
  13. law file wndow tuh da di copy ke dalam hard disk cmner?

    ReplyDelete
  14. selepas loading windows file, dia keluar cursor, tp xkuar installation, y?

    ReplyDelete
  15. terbaik.. siap bookmark blog nie.. senang nak wat plak lenkali

    ReplyDelete