Followers

Monday, August 30, 2010

Langkah-langkah untuk memamposkan Virus SHORTCUT yang bertapak dalam pendrive

Sejak semenjak dua menjak ni, bising pelajar di uum dengan masalah virus yang menyerang pendrive masing2.. virus yang tengah mengganas skarang ialah sejenis kod jahat (malicious code) atau lebih dikenali sebagai "virus shortcut" di kalangan pelajar.
Virus ini bertindak menyerang pendrive (bawapen) dengan menghasilkan short cut berbentuk .exe bagi setiap folder dan fail yang terdapat di dalam pendrive, manakala folder dan fail yang asal hilang dari pandangan. terdapat beberapa cara yang diambil oleh pelajar di sini untuk menghapuskan virus tsebut, antaranya:

1. format pendrive (yg xde pape bnde penting dlm pendrive 2 sedap je la format)
2. menghasilkan backup fail dlm pendrive secara manual (letih la klu ade yg smp 20 folder or hardisk saiz 500gig)
3. buang pendrive ke dalam tong sampah plg senang)

cara2 diatas boleh diguna, tp sebenarnya ade cara yang sangat senang smp korg smbil makan nasik pn leh wt, hanya mengambil masa 15saat. langkah2nya ialah:

1. click Start, click kt "RUN".
2. taip "cmd", tekan Enter, Command Prompt akan kuar.
3. kt Command Prompt 2, taip "attrib -h -r -s /s /d g:\*.*" (g: jika partition untuk pendrive tu g, klau f taip f:), pas tu Enter.
4. pastu check pendrive korg, fail2 n folder2 yang hilang akan kuar smula. delete la smua shortcut n bnde yg xbkaitan.

Selamat mencuba..(^^,)

18 comments:

  1. Thanks so much!
    wahhh! baru2 ni memang dah kena serang dengan virus shortcut ni..
    maknanya file kita boleh dapat balik la eh?
    sebab ada kawan dia masuk pendrive yg dah kena virus tuh dalam lappy aku pastu lappy tiba2 keluar lagi rap + mozilla + chrome xbuleh access dah... kenapa eh?

    **budak ukm pun kena serang ngan virus ni..haha~

    ReplyDelete
  2. 2 maybe sebab dah masuk dlm komp.. klau msuk dlm komp ni try gne kod kt ats, tp tukar yg partition "g:" tu ke system partition, cntoh "c:" kalau Operating system duk dalam C..

    pastu tekan ctrl+shift+ESC.. cari process yg nampak macam virus, example "raefmax.exe" (nme yang pelik2).. right click kt process 2, click "Open file location", ps2 terminate process 2, then delete file yg dijumpai.. shortcut yg da rosak, delete je sume..

    ReplyDelete
  3. owh okays..alomak mcm complicated..
    dah la xreti buat benda2 mcm ini..buta IT..hihi
    tapi nak try jugak la..
    nak tanya.. wlo.exe dan rontokbro ini virus juga ka?

    **kan kita nak delete malicious code dalam penD kita kan, kita cucuk dalam lappy..boleh infected x lappy kite? aritu cucuk kawan punya pun dah kuar lagu rap..takut nak cucuk lagi..
    virus shortcut ni dah masuk dalam henpon pulaks..sebab aritu cucuk cabel hp kat lappy..
    semua jadi shortcut dah file dlm hp..

    **dalam lappy ini mesti dah ada virus kan..?

    ReplyDelete
  4. wah... leh percaye kah tips ko neh??
    t ak nak try klu ape2 terjd kat pendrive aku..
    smug

    ReplyDelete
  5. yes.. wlo.exe and rontobro 2 virus lah.. mmg lappy xkan selamat klau xde antivirus yg bagus.. tp klau cepat btindak mcm ana, xsempat pn virus serang system.. ana rasa virus dalam ente punya laptop suda membiak2.. apa lagi, backup fail n format saja..=P

    yg dlm handphone 2 wt mcm langkah kt atas k..

    ReplyDelete
  6. kepada ente myzatul, sebuta-buta IT ente, ana rasa ente boleh follow ana punya tips.. klau ente follow btul2, kompem jadi 'la..

    ReplyDelete
  7. nak backup file cane pulaks?
    x reti den..

    ReplyDelete
  8. backup fail 2 copy file msuk dlm external..huhuhu..

    ReplyDelete
  9. Hurmm..eden x reti ni..
    kalo cucuk external.
    xke external pun akan kena virus gak?

    ReplyDelete
  10. arggggh!
    aduyai..cmd xley bukak lar..
    task manager pun xley..
    dari aritu..
    bengong dah lappy ni~

    ReplyDelete
  11. cucuk external.. then "send to" file yg nk diselamatkan.. jangan double click dengan mouse kt partition external 2.. insyaAllah selamat..

    laptop 2 dah rosak system, mmg kne format la 2..huhu..

    ReplyDelete
  12. KALO KITA CONNECT EXT HDD YG KENA VIRUS TAPI XDETECT KAT PC BLEH KE CLEAN...SY MEMULA KENA VIRUS YG HIDDEN SEMUA FILE,BILA SY EJECT EXT HDD THEN CONNECT BLK SEMULA TERUS XDETECT DH..CAMNE YER NAK BUAT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau x detect ni xleh wt la.. 2 mcm rosak external je..

      Delete
  13. RUN tu nak cari kat mna?? tak jumpa. sy budak bru bkjr. mintk tnjuk ajr dri yg thu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau windows 7, taip je kat ruangan search tu..

      Delete
  14. boleh tolong tak? http://annamariana1989.blogspot.com/2013/03/dokumen-dalam-pendrive-hilang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kes mcm tu.. smpai capacity pn die xdetect.. pendrive corrupt rsenye..

      Delete